The Makers House, E9

A new-build villa in the Victoria Park Conservation Area, with an exterior combining roman brickwork with zinc roofing and internally exposed steel and timber work.

The Makers House, E9

Scheme details

Architect: Liddicoat & Goldhill LLP
Clients: Private
Contractor: Liddicoat and Goldhill Development

View scheme:

Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Next

About the project

The Makers House is a new-build villa in Hackney, and a self-initiated project by husband-and-wife team David Liddicoat & Sophie Goldhill.

Having bought the site in 2012, the architects won planning permission, raised finance and built the house - by hand as the main contractor - over the following 4 years.

Set within the Victoria Park Conservation area, the irregular site was constrained by neighbours' rights to light, and proximity to Listed Houses. Scrupulous computer analysis allowed the house's asymmetric form to be tuned to capture key moments of sunlight while forming apparently regular interior spaces.

The architects' pursuit of craftsmanship and tactility is reflected in the House's rich palette and varied processes of fabrication. The exterior combines roman brickwork with inky pigmented zinc roofing and bleached larch carpentry. Internally, the structural steel- and timber-work is exposed, and is married to a restrained palette of reclaimed and re-purposed industrial materials.

At ground floor, a multi-level 'broken plan' combines the raised sitting room, lofty kitchen and intense basement snug and larder. Each room maintains a discreet atmosphere programme, despite forming a highly connected living terrain. A ground source heat pump is the main source of energy for the house.

Increasingly lightweight materials are deployed in the upper, sleeping levels, which are unified by a rhodesian mahogany floor reclaimed from Hove Bus Station. The attic is conceived as a north-lit studio, while calm bedroom suites are arranged on the first floor. To the rear an expansive suite combines spaces for sleeping, bathing, dressing and  contemplation. A panelled wall slides on cast iron to one side to define or amalgamate the bedroom and bathroom spaces. Expansive, bright circulations are designed to display art and family objects, or for occupants to enjoy moments of pause.

Page updated: 16/11/2018 15:02:04